FoodsPosts

Kopi Luwak Halal di Malaysia

 

Setelah kita sama-sama mengetahui bahwa Kopi Luwak Halal menurut MUI di Indonesia. Bagaimana dengan di negara tetangga dekat yang mayoritas penduduknya juga muslim?
Wajar kalau beda negara lain pula aturannya. Apakah Kopi Luwak Halal di Malaysia. Yang saya tahu hukum kopi luwak di malaysia awalnya dikatakan haram sebab ada unsur najis terdapat di biji kopi tersebut yang tetap dalam wujud feses.

Dari sekian banyak website Malaysia sangat banyak blogger  menyatakan haram meminumnya, apalagi  memproduksi Kopi Luwak.  Bermacam macam argumentasi dilontarkan seperti najis & menjijikan. Tetapi pernyataan tersebut tetap subyektif artinya bukan suatu ketentuan  formal dari dinas tertentu. Sesudah dicari tahu dan ngubek-ngubek sekian banyak referensi, inshaaAllah , ternyata ada pernyataan  akurat mengenai hukum kopi luwak di malaysia. Sumbernya dari portal rasmi fatwa malaysia, yang menegaskan tentang perihal Kopi Luwak ini.

Hukum meminum kopi luwak diperbolehkan jikalau memenuhi 2 syarat berikut :
1. Biji kopi dalam kondisi baik, tak berlubang & tak pecah
2. Bisa tumbuh kembali jikalau ditanam
3. Biji kopi sudah disucikan dari unsur najis yg berupa feses
Ketentuan tersebut dikeluarkan oleh Muzakarah Jawatan kuasa yang merupakan fatwa majlis kebangsaan. Hal ini dinyatakan di Malaysia dalam sidang ke-98 ,  tanggal 13 – 15 Pebruari 2012. Berikut merupakan  kutipan bahwa hasil diperbolehkan  meminum kopi luwak di malaysia,

Muzakarah pun berpandangan bahawa kaedah fiqhiyyah menetapkan bahawa : الأصل فى الأشياء الإباحة، ما لم يقم دليل معتبر على الحرمة iaitu hukum asal menyangkut sesuatu yakni mesti selagimana tak ada dalil muktabar yg mengharamkannya. Ulama’-ulama’ fiqh muktabar memaparkan bahawa mana-mana bijian yg dimuntahkan oleh haiwan atau yg ke luar dengan najis haiwan tersebut, sewaktu mana ianya tak rosak & masihlah kekal dalam rupa wujudnya yg asal atau jikalau ditanam beliau dapat tumbuh, sehingga dirinya dihukumkan yang merupakan mutanajjis & bukan najis. Muzakarah pula memutuskan biar Kopi Luwak yg dihasilkan hendaklah memperoleh sijil pengesahan halal daripada JAKIM atau Majlis Agama Islam Negara (Main-main) sebelum dijual terhadap penduduk Islam.

Sumber :https://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-meminum-kopi-luwak-musang

So.. ternyata ketentuan di negara Indonesia, sama dengan malaysia. Bahwa  memproduksi & meminum Kopi Luwak adalah Halal. Referensi yang dijadikan rujukan-pun mirip,  adalah memakai kaidah ushul fikih & ilmu fikih. — [Jika secangkir kopi menulis puisi]

 

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button